1 Kvě
2023

Černý pátek

Category:Nákupy

Den, kdy se zlevní velké množství zboží o desítky procent, se již po několik let vyskytuje i v České republice.

S čím je Černý pátek spojen?

Původ této události se datuje již do roku 1929. Spojené státy ekonomicky prosperovaly a životní úroveň obyvatel byla velmi vysoká. Události podzimu byly tedy pro USA o to neočekávanější, ovlivnily ekonomiky v nejrůznějších koutech světa a plíživě naznačovaly nadcházející hospodářskou krizi.
Na konci října 1929 nastal krach na newyorské burze. Takovýto propad neměl obdoby, proto se hovořilo o nejvážnějším krachu v historii.
rodina na nákupu

Oficiální datum

Black Friday se tradičně koná na konci listopadu. Přesné datum se určuje samozřejmě podle USA, kde akce vznikla. Určující je den oslav Dne díkuvzdání, konající se vždy různý den posledního týden listopadového týdne. Black Friday začíná následujícího dne.

Nákupní šílenství

Černý pátek lidé tráví různě. Pro české obyvatelstvo je tento den spíše velkým množstvím slev na internetu. Loni jsem však zpozorovala, že se akční nabídky začínají přesouvat i do obchodů. Tam se tvoří delší či kratší řady, které jsou typické pro předvánoční nákupy v USA.

Na co si dát pozor?

V dnešní době by měli být lidé obezřetní. Na jednu stranu je Black Friday skvělá příležitost, jak výhodně nakoupit. Prodejci však mohou využít zvýšeného množství nakupujících lidí a ceny nemusí být tak výhodné, jak se může zdát. Proto je lepší se vždy podívat na více e-shopů a porovnat, kolik je přibližná průměrná cena, za kterou se výrobek běžně prodává.

Na jaké zboží se akce obvykle vztahuje?

·         Elektronika, hry
·         Sportovní a volnočasové vybavení
·         Oblečení, boty
·         Kosmetika
·         Nábytek, bytové doplňky
prodej přes pc

Cyber Monday

S Černým pátkem bývá spojován také termín „kybernetické pondělí“. Tato akce bývá vyhlášena bezprostředně po Černém pátku a jedná se o takový marketingový tah, spojený s podporou internetového prodeje, a to zejména prodeje elektroniky.