1 Kvě
2023

Šetříme tam, kde nemáme. Kde máme možnost si připlatit „na lepší,“ otáčíme každou korunu.

Category:Nákupy

České domácnosti bohatnou, a tak můžou i víc utrácet. Jídlo, bydlení, doprava, cestování, ale i zábava. Za to všechno Češi utrácejí a to nemalé peníze. Uvádí se, že za minulý rok proteklo peněženkami v českých rodinách více než 2,6 bilionu korun. Což je pro představu asi dvojnásobek obnosu, se kterou hospodaří stát po dobu jednoho roku.  Zkrátka a dobře, jde vidět, že si rádi dopřejeme trochu luxusu.
pohled na potraviny.jpg
Není pro nás tedy překvapením, že každá rodina průměrně vycestuje alespoň dvakrát ročně na dovolenou. Ať už do ciziny nebo do českých krajin. Čtyřčlenná rodina je ochotná dát za takovou dovolenou více než šedesát tisíc korun. Například za dopravu rodina utratí kolem čtyř tisíc měsíčně. Pokud má rodina k dispozici více dopravních prostředků, suma může být i dvakrát vyšší.
letecký pohled na ostrov.jpg
Téměř polovinu výdajů tvoří útrata za bydlení a potraviny. Zlepšení ekonomických situací rodin má podíl i na tom, že si rádi připlatíme za kvalitnější potraviny. Aktuálně je velkým trendem zdravá výživa, RAW strava, ale i veganství a další nejrůznější způsoby stravování. Tyto typy stravování jsou často propagovány v médiích a jsou upřednostňovány před konzumováním masa, mléčných výrobků ale i třeba vajec. Vzhledem k tomu, že v České republice stále převládá populace konzumující živočišné výrobky, tak se Češi právě za tyto potraviny nezdráhají utrácet. Kvalitní maso, vejce nebo ryby tvoří základ jejich stravy, a právě proto si za jejich kvalitu nebojí připlatit.
řízení vozu.jpg
A zatímco za jídlo si Češi rádi připlatí, ke věcem, na kterých naopak šetříme, patří například vzdělání, ale i zdravotní ošetření.  Podle odborníků je pokles ve výdajích za zdraví nebo dokonce za vzdělávání znatelný. Právě zde by měl být opačný trend, ale bohužel se tak neděje. Hold Češi mají priority jinde a zdraví ani vzdělání do nich nepatří. Můžeme tedy jen doufat, že právě tyto dvě kategorie do nich co nejrychleji zahrneme a budeme utrácet i za ně.