19 Říj
2018

Stonehenge

Category:Cestování

Tento div světa je obestřen stále spoustou otázek, dává prostor k dohadům o jeho důvodu vzniku a vážou se k němu nejrůznější zajímavosti. Říká se, že krajina, kde se tato památka nachází, je velice nebezpečná. Možná právě proto, že je tato oblast plná otazníků a záhadných teorií archeologů. Zjistili dokonce, že zde nestojí tento monument osamoceně, ale s pomocí moderních technologií objevili v podzemí základy dalších sedmnácti menších a větších kruhových svatyň. Původně tato stavba tedy byla obrovským dílem civilizace, žijícím přibližně před několika tisíci lety. Stále ale zůstává záhadou, jakým způsobem v té době dokázali lidé přepravit a následně vztyčit obrovské a těžké kameny? Vždyť nejtěžší kameny váží až 50 tun.
kameny stonehenge

O vzniku a jeho původu dokonce existují různé teorie, některé z nich zahrnují mimo jiné i paranormální jevy. Nejpravděpodobnější z nich je, že kamenné kruhy sloužily k vykonávání některých rituálů. Nalezené kostry zase svědčí o tom, že se jednalo o pohřebiště. Byly totiž nalezeny zbytky asi osmi vesnických domů a různé zbytky pravěkých nástrojů tehdejších obyvatel. Experti studující kamenné kruhy se zase shodli na zvláštním významu těchto monolitů v souvislosti se slunovratem. Všeobecně nejrozšířenější teorie je, že v minulosti tyto kameny plnily funkci jakési astronomické observatoře.
stonehenge stojící kameny

Po skončení druhé světové války byly některé větší kameny zality do betonu, během války totiž začaly následkem otřesů vypadávat. I přesto však jeden z kamenů v roce 1963, spadl při velké vichřici.

Angličané jsou na tuto památku náležitě hrdí, vždyť přitahuje ročně přes milion návštěvníků Spojeného království, . Dokonce je o návštěvu Stonehenge takový zájem, že si návštěvníci musí koupit vstupenku několik dní předem, aby měli jistotu, že se dostanou dovnitř. Při návštěvě je zakázáno dotýkat se jednotlivých kamenů. Celý komplex je obehnán provazem, za který je zakázáno vstoupit. Ovšem výjimkou jsou oslavy letního a zimního slunovratu, kdy se můžete kamenů i dotknout. Říká se, že tímto dotykem budete obdařeni obrovskou duchovní silou.