18 Led
2019

Tipy na výlety v Orlických horách

Category:Cestování


Orlické hory jsou rájem všech milovníků přírody, čerstvého vzduchu ale i památek. Najdete tam spoustu rozhleden i vyhlídek. Navštívit můžete mnoho muzeí, hradů, zámků i zřícenin. Klasičtí turisté si přijdou na své v chatách a potěší se také fanoušci techniky, jelikož se v této oblasti nachází také plno zajímavých staveb a technických památek.

 mlha mezi kopci

To ale není všechno. Pro duchovní se samozřejmě také něco najde, ostatně jako kdekoli v České republice, protože naše země jsou sakrálních památek plné. Podívat se ale můžete zároveň i na netradiční místa jako například poutní místo Rokole nebo tzv. český Hobitín v podobě jedinečného ubytování v obci Libchavy, kousek od Ústí nad Orlicí.

 


Jedinečné výhledy do krajiny


Netrpíte-li závratěmi a chcete si užít výhledu do dáli, navštivte alespoň jednu z mnoha rozhleden, které v tomto požehnaném kraji najdete. Jednu najdete přímo na nejvyšší hoře této oblasti, a to ve Velké Deštné. Navštívit ale můžete také Rozálku v Žamberku, Annu na Anenském vrchu nebo Osičinu u Vojetic. Pokud chcete vidět něco trochu netradičního, zajeďte si k patnáctimetrové cihlové rozhledně, která se nachází na Hoře všech svatých ve Vladzické vrchovině.

 


Historické skvosty


V případě, že vás baví procházení hradů či zámků a poznávání naší historie, rozhodně zamiřte na hrad Litice, zámek Nové město nad Metují nebo na zříceninu hradu Potštejn. Nádherný je ale také zámek Potštejn nebo zámek Skalka u obce Podbřeží. Ať navštívíte kteroukoli ze zachovalých staveb, tak nebudete litovat. Ale nezapomeňte ani na zříceniny, které mají své kouzlo.

 dalekohled na rozhledně


Zajímavé stavby, které jinde nenajdete


Když pojedete do Nového města nad Metují, tak se rovnou podívejte také na jejich roubený kostel ve Slavoňově, který jen pár kilometrů odtud. Najdete zde také několik tvrzí, a to Dobrošov, Haničku, Skutinu nebo dělostřeleckou tvrz Bouda v Těchoníně. Ať si zvolíte cokoli, přejeme krásné strávení volného víkendu.