27 Říj
2021

Vrtání není věda

Category:Nákupy

Různé vrtačky

K tomu abychom výrobu děr kruhového průřezu mohli realizovat potřebujeme vhodný stroj. Vrtaček je hodně druhů s různými parametry, a proto je potřeba zvolit tu správnou. Obyčejně ji pohání elektrický motor, který je spojený s převodovkou, abychom si mohli pohodlně měnit otáčky, jak potřebujeme. Tento typ motoru se zapojí do elektrické sítě a je připraven k používání. Zároveň se vyznačuje tím, že má tichý chod a nezpůsobuje vibrace a podobně. Samozřejmě je rozdíl, když máme ruční vrtačku a velkou radiální.

strojní vrtáky

U těch velkých je potřeba mít také dobré elektrické rozvody, protože vzhledem ke svému příkonu potřebují energii, která není zanedbatelná. Když si chcete vybrat vlastní vrtačku, tak se rozmyslete, k čemu jej budete využívat a jak často. Rozhodně se vyplatí investovat do kvality, protože vrtačka se rozhodně neztratí a klidně nám může sloužit spousty let. Neměli byste zapomínat na pravidelnou údržbu.

Přesná výroba

Řada výrobků je zapotřebí vyrábět s vysokou přesností, kdy i taková desetina milimetru by mohla způsobit havárii stoje. Takový běžný vrták dosahuje sice dobré přesnosti, ovšem ani to někdy nestačí. Samozřejmě musíme dávat pozor, abychom vrtali na správné místo, a proto se nejdříve používá důlčíku nebo navrtáváku. Samotnou díru můžeme vyrobit tak, že nejprve si vyvrtáme o něco menší díru a tu dokončíme výstružníkem. Tento nástroj je k tomuto účelu speciálně určený, takže opravdu dosahuje dobrých výsledků.

ruční výstružník

Máme jich dost druhů, přičemž jedním z oblíbených je kuželový výstružník I-nastroje.cz, s kterým se bát kvality výroby rozhodně nemusíte. Kuželovitosti máme různé, kdy výběr je už podle toho, jaký otvor vlastně chcete vyrobit. Výběr je široký, kdy tu na Vás čeká mnoho různých rozměrů. Počítejte s tím, že čím větší nástroj je, tak tím více za něj zaplatíte. Ceny Vás však nezruinují, protože nástroje toho hodně vydrží.