12 Kvě
2021

Připravte se na výpadek proudu

Category:Nákupy


Výpadek proudu může postihnout každého z nás, a proto je dobré se na něj dobře připravit. V záloze můžeme mít elektrocentrálu, jenž nám bude elektřinu vyrábět.

Připravte se na výpadek proudu

Světlo a zásoby

Dodávka proudu bývá zastavena nejčastěji ze dvou důvodů. Tím prvním je, když je naplánovaná nějaká akce, kdy Vám společnost dopředu řekne, v jakých hodinách bude vše provádět. Druhá možnost je o něco horší, kdy na vedení třeba spadne strom, přičemž na takové případy musíme být dobře připraveni. Nejprve je dobré zajít se zeptat třeba a souseda a potom problém nahlásit, aby o něm společnost věděla a začala jej řešit.

světlo z plamínku

My musíme mít doma vše potřebné, abychom dobu bez proudu přečkali v klidu. Základem je mít dobrou baterku, protože v noci bychom neviděli ani na krok před sebe. Doma si pro tyto a jiné případy nechávejte dostatek pitné vody a trvanlivého jídla, protože výpadek může trvat několik hodin až dní. Problém je u lednice a mrazáku, protože potraviny by se v teple zkazili, takže ji otevírejte co nejméně. Je dobré se nad touto situací zamyslet, abyste při výpadku věděli kde, co máte a jak se zachovat.

Nouzová výroba proudu

Vždy se hodí mít nějakou zálohu, před kterou budeme moci čerpat elektrický proud, který nebude závislý na veřejné síti. Tou je elektrocentrála, kterou můžeme mít hezky schovanou a na místě bez přípojky do sítě ji zvesela používat. Moderní stroje mají pevný rám, ve kterém je upevněný spalovací motor, jenž může běžet na naftu či benzín. Jedná se o motor klasické konstrukce, což znamená běžnou údržbu a motor s dostatkem paliva bez problému poběží.

elektrický generátor

Motor nám roztáčí alternátor či dynamo a tyto součástky již vyrábí právě elektřinu. Každý stroj má potom určitý výkon, přičemž domácí elektrocentrála nemusí být nijak drahá, protože pro tento typ využití postačí i menší zařízení. Sortiment je rozsáhlý, takže si jistě vyberete i Vy. Rovnou na e-shopu můžete zakoupit olej, protože to je základní tekutina, aby motor dobře mazal a šlapal, takže jej musíme hlídat a pravidelně měnit, abychom se vyhnuli problémům.